Vandaag de training ‘rouw bij kinderen en scheiding’ gevolgd.

Blok4.jpgzaterdag 23 maart 2019 14:11

Rouw is een normale reactie op een ingrijpende verlieservaring. Dit hoeft niet door een overlijden te zijn, wat vaak wordt gedacht. Ook bij bijvoorbeeld een kind wat met scheiden te maken heeft, is rouw een normale reactie op een ingrijpende verlieservaring. Alles wat vertrouwd was, verandert tenslotte.

Om verder te komen in dit proces is erkenning en het delen van het verdriet belangrijk. Niet alleen het gezin maar ook de omgeving speelt hierbij een belangrijke rol. Wordt het kind werkelijk gezien en gekend hierin, mag het er zijn? Ook met het gedrag wat het kan laten zien in deze situatie?

Een op drie huwelijken eindigt in een scheiding, bekende cijfers, 70.000 kinderen per jaar die hiermee te maken krijgen. Een op de drie misschien wel in de klas… Het lijkt bijna een geaccepteerd gebeuren. Voor een kind wat het meemaakt, zal dit echter nooit normaal worden! Omdat er ‘zovelen’ zijn, gaan we ervan uit dat ze dit onderling met elkaar zullen delen. Kinderen praten er echter vaker niét dan wél over buitenshuis. 

Het verschil in een rouwproces bij overlijden en scheiden is dat een kind dat rouwt door de scheiding vaak kamt met loyaliteitsproblemen naar ouders. Het kind houdt vaak hoop dat ouders weer bij elkaar komen. Veel kinderen geven zichzelf ook de schuld van de scheiding. En steun bij verlies door scheiden vanuit de omgeving is veel minder vanzelfsprekend dan bij overlijden.

Is er oog voor uw kind of voor het kind in uw omgeving wat te maken heeft met een rouwproces? Voor meer informatie: http://kinderen-jongerencoach.nl. Voor kinderen in scheidingssituatie zie ook: https://www.dekinderenscheidenmee.nl

« Terug